Ciorbă de burtă

Ingrediente ciorbă de burtă
- aproximativ 3-4 kilograme de burtă de vită
- 1 os de vită (aproximativ 600-800 de grame, nu trebuie neapărat să fie cu carne)
- 1 linguriță de boabe de piper
- 4 foi de dafin
- 2 morcovi medii sau 1 mare
- 1 lingură de ulei
- 1 căpățană de usturoi (vreo 10 căței de usturoi)
- 8 gălbenușuri
- 500 de grame de smântână cu minimum 25 % grăsime
- opțional: 1 ceapă, 1 bucată de țelina cât un ou mic, 1 rădăcină de pătrunjel
- sare, piper, oțet
Preparare Ciorbă de burtă
1. Burta tăiată în bucăți mărișoare se pune la fiert împreună cu osul de vită, boabele de piper și frunzele de dafin, precum și o lingura buna de sare. Dacă alegeți să folosiți și amestecul de legume rădăcinoase, acum le puneți și pe ele. Trebuie să aibă suficient lichid, fierberea burții e destul de anevoioasă, chiar și oala sub presiune durează cel puțin 2 ore.
Odată fiartă burta, se strecoară de zeama, care se păstrează, colectându-se în oala în care se va finaliza ciorba. Se îndepărtează boabele de piper și frunzele de dafin (eventual și legumele fierte), precum și osul de vită. Acesta nu mai are nicio utilitate (dacă are ceva carne pe el, se va dezosa și se va pune în ciorbă). Se lasă burta să se răcorească.
Deîndată ce nu ne mai arde la degete, burta se taie în „tăiței” de aproximativ 8-10 cm. lungime și 1 cm. grosime. Se aduce la fierbere zeama strecurată și se adaugă tăițeii de burtă.
Morcovii curățați se rad pe răzătoarea cu găuri mici. Se pune pe foc o crăticioară în care adăugăm lingura de ulei. Se călesc morcovii până se înmoaie. Se adaugă morcovii căliți în oala cu ciorbă și se mai dă în câteva clocote (2 minute) apoi se trage oala de pe foc.
Se pregăteste mujdeiul din usturoiul zdrobit și câteva linguri de apă foarte rece. Se adaugă mujdeiul la ciorbă și se potrivește gustul de sare și piper. Pentru cei sensibili, mujdeiul se poate strecura printr-o sită deasă. Astfel, în ciorbă nu vor exista acele mici bucățele de usturoi.
Cum se drege ciorba?
Gălbenușurile, puse într-un castron încăpător, se bat cu smântana.
Se diluează amestecul de smântână și gălbenușuri cu câte un polonic de zeamă fierbinte, adăugată pe rând, amestecând bine de fiecare dată. Continuăm să adăugăm zeama din ciorba de burtă fierbinte până simțim că amestecul din castron s-a înfierbântat.
Amestecul de zeamă fierbinte, smântână și gălbenușuri se toarnă în oala cu ciorbă, amestecând rapid. După ce dregem ciorba, verificăm din nou nivelul de asezonare. Se poate potrivi gustul ciorbei cu oțet atât la întreaga cantitate, în oală, cât și de către fiecare mesean, după gust, în propria farfurie.
Poftă bună !
